Povijest Autokluba

hak-logo-2014-color-s-plavim-potpisom-hrvatski-autoklub-rgb

ČLANSTVO U HAK-u.

Sigurnost je veća uz članstvo i ostvarite posebene pogodnosti.

Auto-moto društvo Bregana osnovano je 01.06.1951 god. u Bregani. Zbog neimanja vlastitih prostorija,osnivačka skupština je održana u prostorijama samačkog hotela Bregana. Već tada je donesena odluka da se što prije krene u izgradnju vlastitog prostora.

Nakon gostovanja u prostorijama ljetnog kina i u garaži člana Alojza Fukea pojavila se mogućnost da se krene u izgradnju prostorija Auto-moto Društva koji bi se koristilo kao radiona i garaža za vozila auto škole. Već tada je pokrenuta auto škola Bregana, pod okriljem Auto-moto društva Bregana.

uređenje1
uređenje2

Odobrena je lokacija na zemljištu u vlasništvu SSNO, Dedinje 1, Beograd. Za one koji ne znaju to je zemljište iza hotela a ispred osnovne škole Bregana. Današnja zgrada telefonske centrale. Tako je korišteno nekoliko godina. Zbog nemogućnosti stjecanja vlasništva nad već izgrađenim prostorom u koji je trebalo uložiti dodatna sredstva, Skupština je odlučila da se ide u kupnju zemljišta između školskog cestovnog ulaza i parcele u vlasništvu Josipa Kahtića, gmajna u vlasništvu Općine Samobor. Na kupljenom zemljištem pokrenula je izgradnja nove poslovne zgrade i poligona auto škole, koje se i danas koristi.

zgrada
skupština

Posebnu zahvalu treba uputiti pokojnom Gabri Klariću, prvom predsjedniku Auto moto društva Bregana.

Podatke i  fotografije skupio tajnik Autokluba Bregana Željko Kodrić u razgovoru s Gabrom Klarićem.